Severna Koreja uspešno testirala vodikovo bombo

Foto: EPA Kim Jong-un vodikova bomba Foto: EPA jedrski poskus Severna Koreja Foto: EPA jedrski poskus Severna Koreja
Po predstavitvi bombe so se zatresla tla v bližini kraja, kjer Pjongjang izvaja testiranja.
Oglej si celoten članek

Severnokorejska agencija KCNA je objavila fotografijo voditelja Kim Jong-una, ki si je ogledal novo orožje, ki so ga razvili severnokorejski znanstveniki. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki jo lahko pritrdijo na rakete dolgega dosega. 

Severnokorejske oblasti so potrdile, da je Kim Jong-un izdal ukaz za jedrski poskus. Preizkus vodikove bombe so označili za "popoln uspeh". 

Mednarodni strokovnjaki priznavajo, da je Severna Koreja naredila korake naprej proti razvoju jedrskega orožja, ni pa popolnoma jasno, ali jim je dejansko uspelo izdelati pomanjšano različico jedrskega orožja, ki bi ga lahko pritrdili na raketo. 

Putin Smo na robu velikega spora

Po objavi fotografije še poskus

Ameriški seizmologi so na območju Severne Koreje zaznali potres z magnitudo 6,3. Sunek so zabeležili na območju, kjer Severna Koreja izvaja jedrske poskuse. Analitik Bruce Bennet je za BBC dejal, da magnituda potresa kaže, da gre za zelo močno orožje. Na podlagi ocen predvidevajo, da so testirali bombo, ki je petkrat močnejša od atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle na Nagasaki in ki je v trenutku ubila več kot 70.000 ljudi. 

Severna Koreja je zadnji jedrski poskus izvedla septembra 2016. V zadnjem obdobju pa je izstrelila več medcelinskih raket. Zadnja je preletela japonski otok Hokaido, na kar se je mednarodna javnost že ostro odzvala. Odnosi med ZDA, Južno Korejo, Japonsko in Severno Korejo na drugi strani so zelo napeti. 

Svarila "Ni zagotovil, da ne bo prišlo do dejanskega spopada"

"Povsem nesprejemljivo"

Japonski premier Shnizo Abe se je na dogajanje že odzval. Dejal je, da bi bil jedrski poskus "povsem nesprejemljiv". Japonska je v zrak poslala tri letala, ki naj bi merila stopnjo radiacije. Njihova vlada naj bi že bila v stiku z ameriškimi oblasti. ZDA se na zadnje dejanje Pjongjanga še niso odzvale. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sklical izredni sestanek nacionalnega varnostnega sveta. 

Na dogajanje pa se je medtem odzvala tudi Kitajska. Zunanji minister je dejanje ostro obsodil. Pričakovati je tudi odzive drugih držav. 

Svet Toliko časa Severna Koreja že predstavlja grožnjo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:43 4. September 2017.

    Totala burleska to je stara pecica ne bomba posebej ne H !! 3oKT tehta vec kot pol tone...😂😎🤣

  • 23:17 3. September 2017.

    Čestitkam za uspešno opravljen preizkus se pridružuje tudi Slovenija!

  • 14:24 3. September 2017.

    S. Koreja samo blefira. In to zato, da se ne bi kdo upal napast. Ker napast jih hoče Amerika... zakaj? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.