Svet
6591 ogledov

Severna Koreja uspešno testirala vodikovo bombo

Kim Jong-un vodikova bomba
1/3
EPA
Po predstavitvi bombe so se zatresla tla v bližini kraja, kjer Pjongjang izvaja testiranja.

Severnokorejska agencija KCNA je objavila fotografijo voditelja Kim Jong-una, ki si je ogledal novo orožje, ki so ga razvili severnokorejski znanstveniki. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki jo lahko pritrdijo na rakete dolgega dosega. 

Severnokorejske oblasti so potrdile, da je Kim Jong-un izdal ukaz za jedrski poskus. Preizkus vodikove bombe so označili za "popoln uspeh". 

Mednarodni strokovnjaki priznavajo, da je Severna Koreja naredila korake naprej proti razvoju jedrskega orožja, ni pa popolnoma jasno, ali jim je dejansko uspelo izdelati pomanjšano različico jedrskega orožja, ki bi ga lahko pritrdili na raketo. 

vladimir putin Putin Svet Smo na robu velikega spora

Po objavi fotografije še poskus

Ameriški seizmologi so na območju Severne Koreje zaznali potres z magnitudo 6,3. Sunek so zabeležili na območju, kjer Severna Koreja izvaja jedrske poskuse. Analitik Bruce Bennet je za BBC dejal, da magnituda potresa kaže, da gre za zelo močno orožje. Na podlagi ocen predvidevajo, da so testirali bombo, ki je petkrat močnejša od atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle na Nagasaki in ki je v trenutku ubila več kot 70.000 ljudi. 

Severna Koreja je zadnji jedrski poskus izvedla septembra 2016. V zadnjem obdobju pa je izstrelila več medcelinskih raket. Zadnja je preletela japonski otok Hokaido, na kar se je mednarodna javnost že ostro odzvala. Odnosi med ZDA, Južno Korejo, Japonsko in Severno Korejo na drugi strani so zelo napeti. 

Južna KOreja Svarila Svet "Ni zagotovil, da ne bo prišlo do dejanskega spopada"

"Povsem nesprejemljivo"

Japonski premier Shnizo Abe se je na dogajanje že odzval. Dejal je, da bi bil jedrski poskus "povsem nesprejemljiv". Japonska je v zrak poslala tri letala, ki naj bi merila stopnjo radiacije. Njihova vlada naj bi že bila v stiku z ameriškimi oblasti. ZDA se na zadnje dejanje Pjongjanga še niso odzvale. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sklical izredni sestanek nacionalnega varnostnega sveta. 

Na dogajanje pa se je medtem odzvala tudi Kitajska. Zunanji minister je dejanje ostro obsodil. Pričakovati je tudi odzive drugih držav. 

izstrelitev rakete Severna Koreja Svet Toliko časa Severna Koreja že predstavlja grožnjo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Merkava4 13:43 04.september 2017.

    Totala burleska to je stara pecica ne bomba posebej ne H !! 3oKT tehta vec kot pol tone...😂😎🤣

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:17 03.september 2017.

    Čestitkam za uspešno opravljen preizkus se pridružuje tudi Slovenija!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:24 03.september 2017.

    S. Koreja samo blefira. In to zato, da se ne bi kdo upal napast. Ker napast jih hoče Amerika... zakaj? Zato ker je edina država (poleg Kube), ki svoje centralne banke ni podredila Velikim Rothchildom. Je edina država, ki noče ...prikaži več od svetovne banke imeti posojil. V bistvu je monetarno gledano edina svobodna država. Prej so ble te države tudi Libija, Irak, Afganistan in Sirija. Danes niso več - zato ker so Ameri prinesli "svobodo in demokracijo" v te države.