Sijalka, ki sveti kar 20 let

Foto: Philips
Foto: Philips
Pred nekaj dnevi je Philips začel s prodajo LED-sijalke, namenjene gospodinjstvom, ki naj bi zdržala kar 20 let.
Oglej si celoten članek

Nizozemski tehnološki gigant je sijalko izdelal v okviru natečaja ameriškega ministrstva za energijo, ki je iskalo žarnico, ki bi lahko kar najbolje nadomestila 60-vatne klasične žarnice na žarilno nitko, katere prodaja je denimo v EU že prepovedana. Zahteve natečaja so bile, da mora biti oblika sijalke zaradi lažjega navajanja ljudi na spremembe podobna klasični žarnici in da mora biti tudi svetloba topla, tako kot pri žarnicah, poroča BBC.

Philips je kot edini proizvajalec sprejel izziv, naredil sijalko, ki za delovanje porablja le deset vatov energije, in bil po 18 mesecih testiranj razglašen za zmagovalca. Proizvajalec sicer v Evropi že prodaja LED-sijalke, ki pa so manj učinkovite, LED-sijalke pa bijejo bitko s prav tako učinkovitimi klasičnimi sijalkami, ki so veliko cenejše.

Cena Philipsove zmagovalke, ki naj bi lahko gorela kar sto tisoč ur (20 let uporabe), je namreč precej zasoljena, saj v ZDA kot na prvem trgu stane preračunano 45 evrov brez davka. A že v enem letu naj bi zaradi konkurence cena precej padla.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.