Svet
23 ogledov

Sijalka, ki sveti kar 20 let

Philipsova sijalka Philips
Pred nekaj dnevi je Philips začel s prodajo LED-sijalke, namenjene gospodinjstvom, ki naj bi zdržala kar 20 let.

Nizozemski tehnološki gigant je sijalko izdelal v okviru natečaja ameriškega ministrstva za energijo, ki je iskalo žarnico, ki bi lahko kar najbolje nadomestila 60-vatne klasične žarnice na žarilno nitko, katere prodaja je denimo v EU že prepovedana. Zahteve natečaja so bile, da mora biti oblika sijalke zaradi lažjega navajanja ljudi na spremembe podobna klasični žarnici in da mora biti tudi svetloba topla, tako kot pri žarnicah, poroča BBC.

Philips je kot edini proizvajalec sprejel izziv, naredil sijalko, ki za delovanje porablja le deset vatov energije, in bil po 18 mesecih testiranj razglašen za zmagovalca. Proizvajalec sicer v Evropi že prodaja LED-sijalke, ki pa so manj učinkovite, LED-sijalke pa bijejo bitko s prav tako učinkovitimi klasičnimi sijalkami, ki so veliko cenejše.

Cena Philipsove zmagovalke, ki naj bi lahko gorela kar sto tisoč ur (20 let uporabe), je namreč precej zasoljena, saj v ZDA kot na prvem trgu stane preračunano 45 evrov brez davka. A že v enem letu naj bi zaradi konkurence cena precej padla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.