Sin je streljal, obsojen pa tudi oče, ki ga sploh ni bilo zraven

Foto: Profimedia James Crumbley, sojenje zaradi strelskega pohoda sina Foto: Profimedia James Crumbley, sojenje zaradi strelskega pohoda sina
Oče 15-letnika, ki je ubijal v šoli, obsojen zaradi uboja.
Oglej si celoten članek

Oče učenca šole v Michiganu, ki je ubil štiri sošolce, je bil na sodišču spoznan za krivega. Porota je zasedala nekaj več kot en dan, poroča BBC.

47-letni James Crumbley je sinu kupil pištolo, ki jo je uporabil v napadu novembra 2021. Njegovo ženo Jennifer čakajo enake obtožbe, a je zahtevala ločeno sojenje.

Gre za prvi primer v ZDA, ko so bili starši obsojeni zaradi strelskega pohoda svojega mladoletnega otroka.

Njun sin Ethan je ubil štiri sošolce, stare 14, 16, dva sta bila stara 17 let, ranjenih je bilo sedem ljudi, zaradi strelskega pohoda prestaja dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Oče ene od žrtev je dejal, da je to prvi začetek spopadanja z nasiljem, ki je povzročeno s strelnim orožjem.

Tožilka je izpostavila, da bi starši strelka tragedijo lahko preprečili z najmanjšim trudom. Oče namreč sinu podaril polavtomatsko puško ter ni zagotovil, da bila varno shranjena.

Foto: Profimedia James Crumbley, sojenje zaradi strelskega pohoda sina

Prav na dan streljanja sta oba starša predčasno odšla s sestanka, ki so ga v šoli sklicali zaradi zaskrbljujoče risbe njunega sina, saj sta morala v službo, nista se strinjala, da bi ga odpeljala domov. Šolski uradniki so ga poslali v razred, ne da bi preverili njegov nahrbtnik, v katerem je bil pištola.

"Starši in lastniki orožja imajo odgovornost, da preprečijo dostop otrok do smrtonosnega orožja," je dejal Nick Suplina iz skupine Everytown for Gun Safety v izjavi ter dodal, da sodba "dodatno poudarja to kritično dolžnost odgovornega lastništva orožja".

Za uboj je v ZDA predvidena kazen do 15 let zapora. Kazen naj bi bila izrečena 9. aprila.

Pri nas je kaznivo dejanje uboj v kazenskem zakoniku določeno takole: Kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let. V kazenskem zakoniku pa je tudi povzročitev smrti iz malomarnosti: Kdor povzroči smrt drugega iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:29 17. Marec 2024.

    To bi morala biti stalna praksa in ne posebnost ! Starši so (oz. bi morali biti, pa niso) tudi praktično …

  • 15:12 15. Marec 2024.

    Logično ! Če otrok ni polnoleten , odgovarjajo starši. Zlasti , če otrokom kupujejo orožje !

  • 11:16 15. Marec 2024.

    Ja, glejte, tisti ki jokcate, to je tista starševska odgovornost do polnoletnosti. ODGOVORNOST, ki potem nosi krivdo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.