Svet
5752 ogledov

Sin je streljal, obsojen pa tudi oče, ki ga sploh ni bilo zraven

James Crumbley, sojenje zaradi strelskega pohoda sina
1/2
Profimedia
Oče 15-letnika, ki je ubijal v šoli, obsojen zaradi uboja.

Oče učenca šole v Michiganu, ki je ubil štiri sošolce, je bil na sodišču spoznan za krivega. Porota je zasedala nekaj več kot en dan, poroča BBC.

47-letni James Crumbley je sinu kupil pištolo, ki jo je uporabil v napadu novembra 2021. Njegovo ženo Jennifer čakajo enake obtožbe, a je zahtevala ločeno sojenje.

Gre za prvi primer v ZDA, ko so bili starši obsojeni zaradi strelskega pohoda svojega mladoletnega otroka.

Njun sin Ethan je ubil štiri sošolce, stare 14, 16, dva sta bila stara 17 let, ranjenih je bilo sedem ljudi, zaradi strelskega pohoda prestaja dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Oče ene od žrtev je dejal, da je to prvi začetek spopadanja z nasiljem, ki je povzročeno s strelnim orožjem.

Tožilka je izpostavila, da bi starši strelka tragedijo lahko preprečili z najmanjšim trudom. Oče namreč sinu podaril polavtomatsko puško ter ni zagotovil, da bila varno shranjena.

James Crumbley, sojenje zaradi strelskega pohoda sina | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav na dan streljanja sta oba starša predčasno odšla s sestanka, ki so ga v šoli sklicali zaradi zaskrbljujoče risbe njunega sina, saj sta morala v službo, nista se strinjala, da bi ga odpeljala domov. Šolski uradniki so ga poslali v razred, ne da bi preverili njegov nahrbtnik, v katerem je bil pištola.

"Starši in lastniki orožja imajo odgovornost, da preprečijo dostop otrok do smrtonosnega orožja," je dejal Nick Suplina iz skupine Everytown for Gun Safety v izjavi ter dodal, da sodba "dodatno poudarja to kritično dolžnost odgovornega lastništva orožja".

Za uboj je v ZDA predvidena kazen do 15 let zapora. Kazen naj bi bila izrečena 9. aprila.

Pri nas je kaznivo dejanje uboj v kazenskem zakoniku določeno takole: Kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let. V kazenskem zakoniku pa je tudi povzročitev smrti iz malomarnosti: Kdor povzroči smrt drugega iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • bobubob 11:29 17.marec 2024.

    To bi morala biti stalna praksa in ne posebnost ! Starši so (oz. bi morali biti, pa niso) tudi praktično in ne le teoretično odgovorni za vzgojo in če svoj surovec/polizdelek in s tem povezane probleme naprtijo okolici, naj sami ...prikaži veči nosijo stroške sanacij. Tudi vrhovni sodniki ne bi smeli biti izvzeti.

  • sandi76 15:12 15.marec 2024.

    Logično ! Če otrok ni polnoleten , odgovarjajo starši. Zlasti , če otrokom kupujejo orožje !

  • Boris 11:16 15.marec 2024.

    Ja, glejte, tisti ki jokcate, to je tista starševska odgovornost do polnoletnosti. ODGOVORNOST, ki potem nosi krivdo.