Sirska vojska preizkuša kemično orožje?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ugledni nemški časnik trdi, da je sirska vojska nedavno v puščavi v bližini prerešetanega mesta Alep preizkusila več vrst orožja, tudi kemično.
Oglej si celoten članek

Spiegel piše, da naj bi konec avguste sirska vojska preizkusila tudi nosilne sisteme za granate s strupenim bojnim plinom

Testi so potekali v bližini raziskovalnega centra za kemično orožje pri Safiri, vzhodno od Alepa. Skupaj naj bi s tanki in letali izstrelili pet ali šest granat, predvidenih za bojne strupe, ki pa so bile prazne. Posebej v ta namen naj bi v Sirijo s helikopterji prispeli tudi iranski častniki, domnevno pripadniki iranske revolucionarne garde.

Iran je medtem potrdil, da ima v Siriji svoje vojake, ki pa za zdaj nudijo nevojaško asistenco. Če pa bi zahodne države napadle Sirijo, se je Iran pripravljen vplesti tudi vojaško.

Bojne pline preizkušajo na živalih

Strogo varovan objekt pri Safiri velja za največje raziskovalno središče za kemično orožje v Siriji. V njem naj bi delali iranski in severnokorejski strokovnjaki in - vsaj po ugotovitvah zahodnih obveščevalcev - med drugim izdelovali bojne pline, kot so sarin, tabun in iperit, ter jih preizkušali na živalih.

V minulih mesecih so tamkajšnje straže okrepili z okoli sto elitnimi vojaki ter v objekt dostavili generatorje in velike zaloge dizla, da bi zagotovili oskrbo z elektriko za tamkajšnje hladilne sisteme v primeru napada sirskih upornikov, piše Spiegel. Po navedbah sirske svobodne vojske sicer uporniki napada na raziskovalni center ne načrtujejo, dodaja časnik.

Pri kemičnem orožju se pa neha

Sirija je po navedbah strokovnjakov ena od držav z največjimi zalogami uporabnih bojnih plinov. V sredini avgusta je ameriški predsednik Barack Obama sirskega kolega Bašarja al Asada jasno posvaril, da bi lahko ZDA, če bi sirski režim uporabil kemično ali biološko orožje, odgovorile z vojaškim napadom na Sirijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.