Skokovit porast števila smrtnih kazni

Foto: EPA
Foto: EPA
V lanskem letu je bilo izvršenih največ smrtnih kazni od leta 1990 naprej. Skoraj 90 odstotkov izvršenih kazni je bilo le v treh državah: Iranu, Savdski Arabiji in Pakistanu, opozarja mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.
Oglej si celoten članek

V lanskem letu je bilo zaradi smrtne obsodbe usmrčenih najmanj 1634 ljudi, kažejo podatki Amnesty international. Številka sicer ne vključuje podatke s Kitajske, ki je po prepričanju te nevladne organizacije usmrtila na tisoče svojih državljanov. Podatki o usmrtitvah so na Kitajskem, Vietnamu in Belorusiji obravnavani kot državne skrivnosti. AI meni, da je Kitajska zagotovo "vodilni svetovni krvnik".

"Število priznanih usmrtitev je v primerjavi z letom 2014 zrastel za več kot polovico. To je alarmantno," je pri tem povedal Oliver Hendrich z Amnesty International.

V Iranu so v lanskem letu usmrtili najmanj 977 ljudi, večino zaradi trgovine z drogo. Več kot 320 smrtnih kazni je bilo izvršenih v Pakistanu, 158 pa v Savdski Arabiji. V Združenih državah Amerike je bilo medtem ubitih 28 ljudi, kar je najnižja številka od leta 1991.

Lani se je prvič zgodilo, da je več kot polovica držav na svetu v svoji zakonodaji povsem odpravila smrtno kazen. V lanskem letu so smrtno kazen popolnoma odpravili še Fidži, Madagaskar, Kongo in Surinam. Skupno 140 držav po svetu smrtne kazni ne izvaja bodisi po zakonodaji ali v praksi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.