Svet
66 ogledov

Skokovit porast števila smrtnih kazni

seriatsko pravo EPA
V lanskem letu je bilo izvršenih največ smrtnih kazni od leta 1990 naprej. Skoraj 90 odstotkov izvršenih kazni je bilo le v treh državah: Iranu, Savdski Arabiji in Pakistanu, opozarja mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

V lanskem letu je bilo zaradi smrtne obsodbe usmrčenih najmanj 1634 ljudi, kažejo podatki Amnesty international. Številka sicer ne vključuje podatke s Kitajske, ki je po prepričanju te nevladne organizacije usmrtila na tisoče svojih državljanov. Podatki o usmrtitvah so na Kitajskem, Vietnamu in Belorusiji obravnavani kot državne skrivnosti. AI meni, da je Kitajska zagotovo "vodilni svetovni krvnik".

"Število priznanih usmrtitev je v primerjavi z letom 2014 zrastel za več kot polovico. To je alarmantno," je pri tem povedal Oliver Hendrich z Amnesty International.

V Iranu so v lanskem letu usmrtili najmanj 977 ljudi, večino zaradi trgovine z drogo. Več kot 320 smrtnih kazni je bilo izvršenih v Pakistanu, 158 pa v Savdski Arabiji. V Združenih državah Amerike je bilo medtem ubitih 28 ljudi, kar je najnižja številka od leta 1991.

Lani se je prvič zgodilo, da je več kot polovica držav na svetu v svoji zakonodaji povsem odpravila smrtno kazen. V lanskem letu so smrtno kazen popolnoma odpravili še Fidži, Madagaskar, Kongo in Surinam. Skupno 140 držav po svetu smrtne kazni ne izvaja bodisi po zakonodaji ali v praksi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.