Skomini na komunizem

Foto: Žurnal24
Rezultati romunske ankete kažejo, da večina državljanov meni, da je bilo življenje za časa komunizma boljše kot zdaj.
Oglej si celoten članek

V Romuniji zaradi revščine, v katero tone vse več ljudi, pozabljajo na zločine komunizma, kršenje človekovih pravic, lakoto in hladne zime brez gretja. Kot kažejo rezultati najnovejše ankete, ki so jo opravili med državljani, večina slednjih meni, da so za časa komunizma živeli dobro; dobra polovica vprašanih celo meni, da so do padca Ceausescovega režima leta 1989 „živeli boljše kot zdaj“.

Okrog 61 odstotkov vprašanih meni, da je komunizem „dobra ideja“. Odstotek se je glede na prejšnjo raziskavo pred štirimi leti zvišal za osem enot. 49 odstotkov vprašanih meni, da so do leta 1989 živeli bolje, kot danes, okrog 14 odstotkov anketiranih pa meni, da je življenje isto kot takrat. 23 odstotkov odgovorov vendarle nakazuje, da je danes življenje boljše.

Čeprav večina meni, da so v komunizmu živeli boljše, vendarle kot njegove negativne plati izpostavljajo pomanjkanje svobode (69 odstotkov), revščino, pomanjkanje hrane in drugih potrebščin (47 odstotkov) in cenzuro informacij (11 odstotkov).

Kot navajajo tamkajšnji mediji samo šest odstotkov vprašanih kot negativno plat komunizma navaja diktaturo, štirje odstotki pa zločine in mučenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.