Svet
40 ogledov

Skomini na komunizem

Žurnal24 main
Rezultati romunske ankete kažejo, da večina državljanov meni, da je bilo življenje za časa komunizma boljše kot zdaj.

V Romuniji zaradi revščine, v katero tone vse več ljudi, pozabljajo na zločine komunizma, kršenje človekovih pravic, lakoto in hladne zime brez gretja. Kot kažejo rezultati najnovejše ankete, ki so jo opravili med državljani, večina slednjih meni, da so za časa komunizma živeli dobro; dobra polovica vprašanih celo meni, da so do padca Ceausescovega režima leta 1989 „živeli boljše kot zdaj“.

Okrog 61 odstotkov vprašanih meni, da je komunizem „dobra ideja“. Odstotek se je glede na prejšnjo raziskavo pred štirimi leti zvišal za osem enot. 49 odstotkov vprašanih meni, da so do leta 1989 živeli bolje, kot danes, okrog 14 odstotkov anketiranih pa meni, da je življenje isto kot takrat. 23 odstotkov odgovorov vendarle nakazuje, da je danes življenje boljše.

Čeprav večina meni, da so v komunizmu živeli boljše, vendarle kot njegove negativne plati izpostavljajo pomanjkanje svobode (69 odstotkov), revščino, pomanjkanje hrane in drugih potrebščin (47 odstotkov) in cenzuro informacij (11 odstotkov).

Kot navajajo tamkajšnji mediji samo šest odstotkov vprašanih kot negativno plat komunizma navaja diktaturo, štirje odstotki pa zločine in mučenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.