Škotska za nov referendum o neodvisnosti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Škotska premierka Nicola Sturgeon je napovedala začetek postopka za odobritev novega referenduma o neodvisnosti Škotske.
Oglej si celoten članek

Nicola Sturgeon bo postopek sprožila prihodnji teden. Regionalni parlament v Edinburghu bo zaprosila za dovoljenje, da o tem začne pogovore z vlafo v Londonu. Če bo tudi ta dala svoje privoljenje, naj bi Škoti o neodvisnosti glasovali med jesenjo leta 2018 in pomladjo leta 2019. 

Sturgeonova je poudarila, da morajo imeti prebivalci Škotske izbiro med »trdim brexitom« in možnostjo, da postanejo samostojna država. Kritična je bila do britanske vlade, ki da od odločitve za brexit ni storila ničesar, da bi s Škotsko glede njenih želja dosegla kakršenkoli kompromis ali dogovor. Škotska med drugim želi, da bi ostala del evropskega enotnega trga, četudi bi ga preostanek Združenega kraljestva zapustil. 

Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU je lani 62 odstotkov volivcev na Škotskem glasovalo za obstanek v uniji.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.