Svet
28 ogledov

Škotska za nov referendum o neodvisnosti

Nicola Sturgeon Profimedias
Škotska premierka Nicola Sturgeon je napovedala začetek postopka za odobritev novega referenduma o neodvisnosti Škotske.

Nicola Sturgeon bo postopek sprožila prihodnji teden. Regionalni parlament v Edinburghu bo zaprosila za dovoljenje, da o tem začne pogovore z vlafo v Londonu. Če bo tudi ta dala svoje privoljenje, naj bi Škoti o neodvisnosti glasovali med jesenjo leta 2018 in pomladjo leta 2019. 

Sturgeonova je poudarila, da morajo imeti prebivalci Škotske izbiro med »trdim brexitom« in možnostjo, da postanejo samostojna država. Kritična je bila do britanske vlade, ki da od odločitve za brexit ni storila ničesar, da bi s Škotsko glede njenih želja dosegla kakršenkoli kompromis ali dogovor. Škotska med drugim želi, da bi ostala del evropskega enotnega trga, četudi bi ga preostanek Združenega kraljestva zapustil. 

Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU je lani 62 odstotkov volivcev na Škotskem glasovalo za obstanek v uniji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.