Skrajneži islamske države obglavili 83-letnega arheologa

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Skrajneži Islamske države so v sirskem mestu Palmira, enem od najpomembnejših arheoloških najdbišč na svetu, obglavili 83-letnega arheologa Khlaida al-Asaada.
Oglej si celoten članek

 

Pred upokojitvijo je bil Khlaid al-Asaad direktor ustanove, ki je nadzirala raziskave v Palmiri. "Kdorkoli je želel delati v Palmiri, je moral to urediti z njim," je dejal sirski profesor na eni od ameriških univerz. "On je bil g. Palmira."

Potem ko so ga pred tedni zajeli islamski skrajneži, so ga danes po navedbah sirskih oblasti ubili. Podobno kot v primeru hrvaškega Tomislava Salopeka so fotografijo obglavljenega arheologa objavili na družabnih omrežjih.

Skrajneži mesto zajeli maja

Islamski borci so mesto Palmira zavzeli maja in začeli uničevati arheološka najdbišča in muzejske eksponate. Strokovnjaki se bojijo tudi, da bodo nekatere prodali in tako financirali svoje operacije. 

Zaposlenim je uspelo iz osrednjega mestnega muzeja sicer na skrivaj odnesti nekatere predmete še preden so ga zasedli islamski borci, večji razstavne predmete pa so skrajneži uničili.

Poznavalci menijo, da džihadisti ne bodo uničili vseh areheoloških ostankov, saj jih uporabljajo tudi za svojo zaščito. Predvidevajo namreč, da jih Zahod ne bo bombardiral kraja, ki je pod Unescovo zaščito.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Še kr niso poniknl...ni mi jasn kako lahk kr en pride, vzame zemljo državi, nardi svojo državo pa pol vzdržuje …

  • 22:41 19. Avgust 2015.

    Na tem podrocju je ogromno dezinformacij, da bi lahko neprecenljive vrednosti poniklnile na črnem trgu v zasebne zbirke zares bogatih …

  • 19:58 19. Avgust 2015.

    Bedaki trapasti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.