Svet
6 ogledov

Skrajneži islamske države obglavili 83-letnega arheologa

skrajneži z macolami Youtube
Skrajneži Islamske države so v sirskem mestu Palmira, enem od najpomembnejših arheoloških najdbišč na svetu, obglavili 83-letnega arheologa Khlaida al-Asaada.

 

Pred upokojitvijo je bil Khlaid al-Asaad direktor ustanove, ki je nadzirala raziskave v Palmiri. "Kdorkoli je želel delati v Palmiri, je moral to urediti z njim," je dejal sirski profesor na eni od ameriških univerz. "On je bil g. Palmira."

Potem ko so ga pred tedni zajeli islamski skrajneži, so ga danes po navedbah sirskih oblasti ubili. Podobno kot v primeru hrvaškega Tomislava Salopeka so fotografijo obglavljenega arheologa objavili na družabnih omrežjih.

Skrajneži mesto zajeli maja

Islamski borci so mesto Palmira zavzeli maja in začeli uničevati arheološka najdbišča in muzejske eksponate. Strokovnjaki se bojijo tudi, da bodo nekatere prodali in tako financirali svoje operacije. 

Zaposlenim je uspelo iz osrednjega mestnega muzeja sicer na skrivaj odnesti nekatere predmete še preden so ga zasedli islamski borci, večji razstavne predmete pa so skrajneži uničili.

Poznavalci menijo, da džihadisti ne bodo uničili vseh areheoloških ostankov, saj jih uporabljajo tudi za svojo zaščito. Predvidevajo namreč, da jih Zahod ne bo bombardiral kraja, ki je pod Unescovo zaščito.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:43 19.avgust 2015.

    Še kr niso poniknl...ni mi jasn kako lahk kr en pride, vzame zemljo državi, nardi svojo državo pa pol vzdržuje državo iz dons na jutri tok časa skp.

  • jakec1575 22:41 19.avgust 2015.

    Na tem podrocju je ogromno dezinformacij, da bi lahko neprecenljive vrednosti poniklnile na črnem trgu v zasebne zbirke zares bogatih kupcev. Zato se tudi projecira ta krutost preko medijev, da prisilijo ljudi v beg in da se ustvari slika za ...prikaži več zahod. Dobite ekpresno etnicno ciscenje in neproblematicno nastajanje novihmeja nove države. Kdo to financira in podpira. Zadeva je usla iz rok, ko so se zaceli lahko sami financirati.

  • Papaja Popi 19:58 19.avgust 2015.

    Bedaki trapasti.