Skrivnosten predmet bo padel v ocean

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V petek čez dva tedna bo WT1190F padel na Zemljo.
Oglej si celoten članek

Zapomnite si kratico WT1190F, saj se bo o njej čez natanko dva tedna veliko govorilo. Gre za skrivnosten predmet, ki bo 13. novembra padel v Indijski ocean ob južni obali Šrilanke.

Najverjetneje gre za smet človeškega izvora, a je že zdaj deležen velike pozornosti. Astronomi namreč ne vedo, kaj sploh je skrivnostni predmet. Obstaja sicer možnost, da se WT1190F ne bo dotaknil gladine morja, saj bo morda zgorel med vstopom v Zemljino atmosfero.

Do dveh metrov

Atronom Jonathan McDowell predpostavlja, da je predmet velik od enega do dveh metrov. Domneva, da gre za del pogonske rakete, saj gre najverjetneje za votel predmet. Morda je zelo star predmet, McDowell dopušča možnost, da morda pripada eni od misij Apollo.

Po pisanju Focusa je to eden zelo redkih bližnjih vesoljskih objektov, za katere lahko znanstveniki natančno napovejo, kdaj in kje bo padel na Zemljo. To je zelo pomembno iz vidika opazovanja in ugotavljanja možnosti za povečanje varnosti pred takšnimi predmeti.

 anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.