Skupino bodo vrnili na teroristični seznam

Foto: Epa
Foto: Epa
Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna bo jemenske hutije v kratkem ponovno uvrstila na seznam terorističnih skupin.
Oglej si celoten članek

Hutije je Joe Biden s seznama umaknil med prizadevanji za končanje jemenske državljanske vojne.

ZDA so skupino, ki jo podpira Iran, januarja 2021 uvrstile na seznam terorističnih organizacij. Ta poteza je takrat naletela na zaskrbljenost humanitarnih organizacij, ki so se bale, da bodo omejitve, ki spremljajo takšno uvrstitev, onemogočile zagotavljanje pomoči obubožanim jemenskim civilistom.

Biden je kmalu po nastopu mandata hutije umaknil s terorističnega seznama v okviru diplomatskih prizadevanj za končanje državljanske vojne v Jemnu.

Vnovična opredelitev jemenskih upornikov kot teroristov sledi hutijskim napadom na mednarodni pomorski promet v Rdečem morju. Na napade in ugrabitve posadk, ki jih hutiji izvajajo v solidarnosti s Palestinci v Gazi, so se ZDA odzvale z letalskimi napadi na položaje hutijev v Jemnu.

Na območjih pod nadzorom hutijev živi večina Jemencev, ki so zadnjih deset let žrtve državljanske vojne.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:53 18. Januar 2024.

    Na marsikaterem seznamu terorističnih skupin je tudi ZDA in to ne kot skupina , pač kot najbolj teroristična država po …

  • 14:06 17. Januar 2024.

    Hutije. Napadajo pa Jemen. Ampak če kdo, potem oni vedo, kaj je prav, kajne ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.