Svet
531 ogledov

Skupino bodo vrnili na teroristični seznam

Hutiji v Jemnu Epa
Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna bo jemenske hutije v kratkem ponovno uvrstila na seznam terorističnih skupin.

Hutije je Joe Biden s seznama umaknil med prizadevanji za končanje jemenske državljanske vojne.

ZDA so skupino, ki jo podpira Iran, januarja 2021 uvrstile na seznam terorističnih organizacij. Ta poteza je takrat naletela na zaskrbljenost humanitarnih organizacij, ki so se bale, da bodo omejitve, ki spremljajo takšno uvrstitev, onemogočile zagotavljanje pomoči obubožanim jemenskim civilistom.

Biden je kmalu po nastopu mandata hutije umaknil s terorističnega seznama v okviru diplomatskih prizadevanj za končanje državljanske vojne v Jemnu.

Vnovična opredelitev jemenskih upornikov kot teroristov sledi hutijskim napadom na mednarodni pomorski promet v Rdečem morju. Na napade in ugrabitve posadk, ki jih hutiji izvajajo v solidarnosti s Palestinci v Gazi, so se ZDA odzvale z letalskimi napadi na položaje hutijev v Jemnu.

Na območjih pod nadzorom hutijev živi večina Jemencev, ki so zadnjih deset let žrtve državljanske vojne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 15:53 18.januar 2024.

    Na marsikaterem seznamu terorističnih skupin je tudi ZDA in to ne kot skupina , pač kot najbolj teroristična država po drugi svetovni vojni. Žal pa ti seznami nimajo nobene odmevnosti , da bi se v tej smeri kaj zgodilo. Svet ...prikaži več je krivičen in na to se je treba navadit , čeprav se navadni ljudje nikoli ne bomo.

  • bobubob 14:06 17.januar 2024.

    Hutije. Napadajo pa Jemen. Ampak če kdo, potem oni vedo, kaj je prav, kajne ?