Slikal s pepelom umrlih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Češki umetnik Roman Týc je razburil javnost, ker je za slikanje uporabil tudi pepel pokojnikov.
Oglej si celoten članek

Češki umetnik Roman Týc je razburil javnost s slikami, pri katerih je, kot sam zatrjuje, uporabil tudi pepel pokojnikov. Od danes naprej si je mogoče slike ogledati v praški galeriji Dvorak Sec. S projektom, ki se imenuje Plenilec grobov, je želel sprožiti razpravo o po njegovem prepričanju "nezdravem odnosu" današnje družbe do smrti. Na slikah v črno-belih odtenkih so upodobljeni pari ali posamezniki.

Med drugim je Týc poznan tudi po sodelovanju pri napadu na oddajnik češke televizije ČT2 pred štirimi leti, ko je skupina, poimenovana ZhotČoven, v sklopu akcije na televiziji prikazala tudi lažni posnetek eksplozije atomske bombe.

Odmevna je bila še ena njegova akcija, ko je figurice pešcev na semaforjih v 50 križiščih v Pragi zamenjal za figurice, ki jih je zasnoval sam – nekatere so prikazovale mater z otrokom, možaka, ki urinira, ali križanega. Za omenjeni podvig so ga obsodili na en mesec zapora, a kazni še ni odslužil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.