Svet
31 ogledov

Slikal s pepelom umrlih

Upepelitev Shutterstock
Češki umetnik Roman Týc je razburil javnost, ker je za slikanje uporabil tudi pepel pokojnikov.

Češki umetnik Roman Týc je razburil javnost s slikami, pri katerih je, kot sam zatrjuje, uporabil tudi pepel pokojnikov. Od danes naprej si je mogoče slike ogledati v praški galeriji Dvorak Sec. S projektom, ki se imenuje Plenilec grobov, je želel sprožiti razpravo o po njegovem prepričanju "nezdravem odnosu" današnje družbe do smrti. Na slikah v črno-belih odtenkih so upodobljeni pari ali posamezniki.

Med drugim je Týc poznan tudi po sodelovanju pri napadu na oddajnik češke televizije ČT2 pred štirimi leti, ko je skupina, poimenovana ZhotČoven, v sklopu akcije na televiziji prikazala tudi lažni posnetek eksplozije atomske bombe.

Odmevna je bila še ena njegova akcija, ko je figurice pešcev na semaforjih v 50 križiščih v Pragi zamenjal za figurice, ki jih je zasnoval sam – nekatere so prikazovale mater z otrokom, možaka, ki urinira, ali križanega. Za omenjeni podvig so ga obsodili na en mesec zapora, a kazni še ni odslužil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.