Slog pisave razburil kupce Ikee

Foto: Žurnal24 Iz švedskega pohištvenega koncerna Ikea so sporočili, da zaradi niza napadov ne
Več kot 2.700 kupcev švedskega proizvajalca pohištva Ikee je na svetovnem spletu podpisalo peticijo proti spremembi sloga pisave v njihovih prodajnih katalogih.
Oglej si celoten članek

V Ikei so se namreč odločili, da po petdesetih letih zamenjajo slog pisave v prodajnih katalogih. Da bi namreč poenotili pisavo na svoji spletni strani s pisavo v katalogih, so se v slednjih odrekli slogu futura in ga nadomestili z verdano. To pa je po svetovnem spletu povzročilo pravo razburjenje kupcev.

"To je žalosten dan,"
je zapisano na koncu foruma Typophile. Romunski oblikovalec Marius Ursache pa je pred enim tednom začel peticijo, imenovano "Ikea, prosim, odreci se verdani". Do nedelje je na svojo stran dobil že več kot 2700 Ikeinih kupcev. Ti namreč menijo, da je videz verdane premalo eleganten in da ni primerna za kataloško prodajo.

Razlike med verdano in futuro. © Žurnal24

 
Vodstvo Ikee je nad odzivom kupcev presenečeno. "Mislim, da spremembi nasprotujejo predvsem tisti, ki se ukvarjajo z oblikovanjem spletnih strani. Menim, da drugih kupcev to ne bo motilo," je dejala tiskovna predstavnica Ikee Camilla Meiby . "Verdana je preprosta, stroškovno učinkovita pisava, ki je primerna za vse medije in jezike," je še dejala Meibyjeva.

Slog pisave verdana so oblikovali v Microsoftu za boljšo berljivost besedil na računalniških zaslonih. Futuro je med letoma 1924 in 1926 oblikoval Paul Renner , prvič pa se je v časopisih in katalogih pojavila leta 1927. Pisava temelji na geometrijskih likih in je bila del umetniškega gibanja Bauhaus v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.