Svet
2 ogledov

Slog pisave razburil kupce Ikee

Iz švedskega pohištvenega koncerna Ikea so sporočili, da zaradi niza napadov ne Žurnal24 main
Več kot 2.700 kupcev švedskega proizvajalca pohištva Ikee je na svetovnem spletu podpisalo peticijo proti spremembi sloga pisave v njihovih prodajnih katalogih.

V Ikei so se namreč odločili, da po petdesetih letih zamenjajo slog pisave v prodajnih katalogih. Da bi namreč poenotili pisavo na svoji spletni strani s pisavo v katalogih, so se v slednjih odrekli slogu futura in ga nadomestili z verdano. To pa je po svetovnem spletu povzročilo pravo razburjenje kupcev.

"To je žalosten dan,"
je zapisano na koncu foruma Typophile. Romunski oblikovalec Marius Ursache pa je pred enim tednom začel peticijo, imenovano "Ikea, prosim, odreci se verdani". Do nedelje je na svojo stran dobil že več kot 2700 Ikeinih kupcev. Ti namreč menijo, da je videz verdane premalo eleganten in da ni primerna za kataloško prodajo.

Razlike med verdano in futuro. © Žurnal24

 
Vodstvo Ikee je nad odzivom kupcev presenečeno. "Mislim, da spremembi nasprotujejo predvsem tisti, ki se ukvarjajo z oblikovanjem spletnih strani. Menim, da drugih kupcev to ne bo motilo," je dejala tiskovna predstavnica Ikee Camilla Meiby . "Verdana je preprosta, stroškovno učinkovita pisava, ki je primerna za vse medije in jezike," je še dejala Meibyjeva.

Slog pisave verdana so oblikovali v Microsoftu za boljšo berljivost besedil na računalniških zaslonih. Futuro je med letoma 1924 in 1926 oblikoval Paul Renner , prvič pa se je v časopisih in katalogih pojavila leta 1927. Pisava temelji na geometrijskih likih in je bila del umetniškega gibanja Bauhaus v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.