Sloveniji negativna tudi za obstoječa odlagališča

Foto: Bralec Žurnala
Foto: Bralec Žurnala
Med najuspešnejšimi pri ravnanju z odpadki so (po vrsti) Avstrija, Nizozemska, Danska, Nemčija, Švedska in Belgija, ki na odlagališča odložijo manj kot pet odstotkov svojih odpadkov.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je objavila poročilo o ravnanju s komunalnimi odpadki v 27 državah članicah. Slovenija je s petimi rdečimi zastavicami med 18 kategorijami, ki so jih ocenjevali, v zlati sredini.

Slovenci smo si negativno oceno prislužili pri programu preprečevanja nastajanja odpadkov, dostopu do storitev zbiranja odpadkov, napovedi glede njihovega nastajanja  in načrtovanja zmogljivosti za njihovo obdelavo ter projekcij glede njihovega nastajanja in obdelave, slabo pa smo se odrezali tudi  pri oceni ustreznosti obstoječih odlagališč.

Države na vrhu imajo največ po dve rdeči zastavici, na drugem koncu lestvice pa so nasprotno tako redke zelene zastavice. Med najbolj problematičnimi državami so (po vrsti) Grčija kot najslabša, Bolgarija, Malta, Litva, Romunija, Ciper, Latvija, Italija, Slovaška, Estonija, Poljska in Češka.

Komisija je med drugimi ocenjevala kategorije, kot so skupna količina vseh in recikliranih odpadkov, energetsko izkoriščanje odpadkov, določanje cen za njihovo odstranjevanje, zakonsko urejanje področja in podobno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.