Svet
40 ogledov

Sloveniji negativna tudi za obstoječa odlagališča

odpadki Bralec Žurnala
Med najuspešnejšimi pri ravnanju z odpadki so (po vrsti) Avstrija, Nizozemska, Danska, Nemčija, Švedska in Belgija, ki na odlagališča odložijo manj kot pet odstotkov svojih odpadkov.

Evropska komisija je objavila poročilo o ravnanju s komunalnimi odpadki v 27 državah članicah. Slovenija je s petimi rdečimi zastavicami med 18 kategorijami, ki so jih ocenjevali, v zlati sredini.

Slovenci smo si negativno oceno prislužili pri programu preprečevanja nastajanja odpadkov, dostopu do storitev zbiranja odpadkov, napovedi glede njihovega nastajanja  in načrtovanja zmogljivosti za njihovo obdelavo ter projekcij glede njihovega nastajanja in obdelave, slabo pa smo se odrezali tudi  pri oceni ustreznosti obstoječih odlagališč.

Države na vrhu imajo največ po dve rdeči zastavici, na drugem koncu lestvice pa so nasprotno tako redke zelene zastavice. Med najbolj problematičnimi državami so (po vrsti) Grčija kot najslabša, Bolgarija, Malta, Litva, Romunija, Ciper, Latvija, Italija, Slovaška, Estonija, Poljska in Češka.

Komisija je med drugimi ocenjevala kategorije, kot so skupna količina vseh in recikliranih odpadkov, energetsko izkoriščanje odpadkov, določanje cen za njihovo odstranjevanje, zakonsko urejanje področja in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.