Snovalec münchenškega pokola umrl

Foto: Žurnal24 Mohamed Udeh, palestina
Mohamed Udeh je umrl v starosti 73 let zaradi odpovedi ledvic, le dan po tem, ko so ga odpeljali v sirijsko bolnišnico.
Oglej si celoten članek

Udeh je sicer najbolj znan kot um za atentatom na izraelske olimpijce leta 1972 na olimpijskih igrah v Münchnu, piše BBC. V masakru je takrat umrlo 11 izraelskih športnikov. Udeh kasneje nikoli ni obžaloval svojega dejanja. Kot je povedal, je v športnikih videl izraelske vojaške rezerviste. Sam se napada ni udeležil.

Po besedah njegove hčerke Hane Udeh bodo očeta pokopali v Damasku na pokopališču palestinskega begunskega taborišča. „Bil je čudovit, ljubeč in odkrit človek, čigar sanje so bile, da bi se lahko vrnil v Plaestino,“ je Hana medijem opisala svojega očeta.

Napadi v Münchnu so se zgodili v živo pred milijoni gledalcev, ko so palestinski napadalci 5. septembra zajeli in ubili dva izraelska atleta, še devet pa jih umrlo med spodletelim poskusom reševanja. V streljanju med napadalci in policijo, je umrl tudi policist ter pet Palestincev.

V sledečih letih je Izrael v povračilnih ukrepih ubil številne Palestinske voditelje, Udehu pa je uspelo preživeti atentat leta 1981 v Varšavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.