Svet
12 ogledov

Snovalec münchenškega pokola umrl

Mohamed Udeh, palestina Žurnal24 main
Mohamed Udeh je umrl v starosti 73 let zaradi odpovedi ledvic, le dan po tem, ko so ga odpeljali v sirijsko bolnišnico.

Udeh je sicer najbolj znan kot um za atentatom na izraelske olimpijce leta 1972 na olimpijskih igrah v Münchnu, piše BBC. V masakru je takrat umrlo 11 izraelskih športnikov. Udeh kasneje nikoli ni obžaloval svojega dejanja. Kot je povedal, je v športnikih videl izraelske vojaške rezerviste. Sam se napada ni udeležil.

Po besedah njegove hčerke Hane Udeh bodo očeta pokopali v Damasku na pokopališču palestinskega begunskega taborišča. „Bil je čudovit, ljubeč in odkrit človek, čigar sanje so bile, da bi se lahko vrnil v Plaestino,“ je Hana medijem opisala svojega očeta.

Napadi v Münchnu so se zgodili v živo pred milijoni gledalcev, ko so palestinski napadalci 5. septembra zajeli in ubili dva izraelska atleta, še devet pa jih umrlo med spodletelim poskusom reševanja. V streljanju med napadalci in policijo, je umrl tudi policist ter pet Palestincev.

V sledečih letih je Izrael v povračilnih ukrepih ubil številne Palestinske voditelje, Udehu pa je uspelo preživeti atentat leta 1981 v Varšavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.