Snowden bi rad ostal v Rusiji

Foto: EPA
Foto: EPA
Žvižgač Edward Snowden je danes uradno vložil prošnjo za začasni azil v Rusiji.
Oglej si celoten članek

Prošnjo je izpolnil in jo predal predstavnikom zvezne službe za migracije. "Ker se ni mogel srečati s predstavniki službe za migracije, sem slednje prosil, naj se z njim srečajo v tranzitnem območju. Prošnja je bila izpolnjena in registrirana," je dejal odvetnik Anatoli Kučerena  po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Po navedbah odvetnika je Snowden zaprosil za začasni azil. O prošnji bodo odločili v roku treh mesecev.

Lahko bi ostal največ dve leti

Začasni azil se v skladu z rusko zakonodajo lahko podeli iz humanitarnih razlogov. Velja eno leto in je lahko podaljšan za dodatnih 12 mesecev.

Po navedbah neuradnega vira bo imel Snowden v času, ko bodo oblasti odločale o njegovi prošnji, pravico bivati v Rusiji. Sicer pa ima ruska zvezna služba za migracije tri namestitvene centre za osebe, ki želijo pridobiti ruski azil. V centre lahko nastanijo največ 180 ljudi.

Če neha škoditi ZDA 

30-letni Snowden je že v petek pred skupino aktivistov za človekove pravice podpisal prošnjo za politični azil v Rusiji, ki pa ni bila uradne oblike. V Kremlju so pred tem sporočili, da Američan lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek dejal, da bo Snowden, ki je že tri tedne na letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Snowden sam je že dejal, da si želi v eno od latinskoameriških držav, ki so mu ponudile politični azil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.