Svet
11 ogledov

Snowden bi rad ostal v Rusiji

Edward Snowden EPA
Žvižgač Edward Snowden je danes uradno vložil prošnjo za začasni azil v Rusiji.

Prošnjo je izpolnil in jo predal predstavnikom zvezne službe za migracije. "Ker se ni mogel srečati s predstavniki službe za migracije, sem slednje prosil, naj se z njim srečajo v tranzitnem območju. Prošnja je bila izpolnjena in registrirana," je dejal odvetnik Anatoli Kučerena  po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Po navedbah odvetnika je Snowden zaprosil za začasni azil. O prošnji bodo odločili v roku treh mesecev.

Lahko bi ostal največ dve leti

Začasni azil se v skladu z rusko zakonodajo lahko podeli iz humanitarnih razlogov. Velja eno leto in je lahko podaljšan za dodatnih 12 mesecev.

Po navedbah neuradnega vira bo imel Snowden v času, ko bodo oblasti odločale o njegovi prošnji, pravico bivati v Rusiji. Sicer pa ima ruska zvezna služba za migracije tri namestitvene centre za osebe, ki želijo pridobiti ruski azil. V centre lahko nastanijo največ 180 ljudi.

Če neha škoditi ZDA 

30-letni Snowden je že v petek pred skupino aktivistov za človekove pravice podpisal prošnjo za politični azil v Rusiji, ki pa ni bila uradne oblike. V Kremlju so pred tem sporočili, da Američan lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek dejal, da bo Snowden, ki je že tri tedne na letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Snowden sam je že dejal, da si želi v eno od latinskoameriških držav, ki so mu ponudile politični azil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.