Sodišče: Nizozemska nosi del odgovornosti za dogodke v Srebrenici

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Sodišče je potrdilo, da Nizozemska nosi delno odgovornost za smrt 300 Bošnjakov, ki so bili ubiti v Srebrenici.
Oglej si celoten članek

"Sodišče ugotavlja, da je Nizozemska ravnala nezakonito," je dejal sodnik Gepke Dulek in dodal, da so nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se "morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemsko prizivno sodišče je odločalo v tožbi, ki so jo proti Nizozemski vložile Matere Srebrenice. Kot je danes odločilo sodišče, bo morala država plačati delno odškodnino.

Kot je znano, so Srebrenico aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade. V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom.

V genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, je bilo po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot 8000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 20:40 28. Junij 2017.

    Sicer si že neumen s temi komentarji, ampak npr. da so srbijanci kot ti praviš, a Hrvati te pa ne …

  • 20:31 28. Junij 2017.

    Smo kar lepo Slovenci prijatelji z našimi Slovani in tradicionalno kristjani. Kakšne komplekse pa imaš ti proti Srbom, to pa …

  • 20:19 28. Junij 2017.

    Pojma nimaš kaj si napisal.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.