Sodnik prepovedal genitalne preiskave

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški sodnik je prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v taborišču Guantanamo, ki naj bi jih odvračale od srečanj z odvetniki.
Oglej si celoten članek

Ameriški zvezni sodnik Royce Lamberth je v četrtek ostro kritiziral administracijo predsednika Baracka Obame in prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v taborišču Guantanamo, ki se želijo srečati s svojimi odvetniki. Sodnik je ugotovil, da je varnost le izgovor, v bistvu pa gre za načrtne poniževalne postopke, da ujetnike odvrnejo od srečanj z odvetniki.

Vlada otežuje srečanje ujetnikov z odvetniki

Lamberth, ki ga je na položaj imenoval republikanec Ronald Reagan, je zapisal, da gre za vzorec kršenja pravic ujetnikov. Preiskovanje genitalij je po njegovem mnenju nepotrebno pretiravanje pri zagotavljanju varnosti, zaradi ponižujočih pregledov pa se veliko ujetnikov raje odpove srečanju z odvetnikom. Vlada je tudi omejila število poletov na Kubo, zato ujetniki na srečanje z odvetnikom čakajo po dva meseca.

Sodnik Lambert je opozoril na predsednikovo obljubo, da bo imel vsak ujetnik dostop do pravne pomoči, in na njegove načrte, da bo Guantanamo zaprl. Vladi je tudi naložil, da mora za bolne ujetnike ali tiste, ki so prešibki zaradi gladovne stavke, omogočiti srečanje z odvetniki v zaporu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.