Svet
12 ogledov

Sodnik prepovedal genitalne preiskave

Taborišče Guantanamo na Kubi. EPA
Ameriški sodnik je prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v taborišču Guantanamo, ki naj bi jih odvračale od srečanj z odvetniki.

Ameriški zvezni sodnik Royce Lamberth je v četrtek ostro kritiziral administracijo predsednika Baracka Obame in prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v taborišču Guantanamo, ki se želijo srečati s svojimi odvetniki. Sodnik je ugotovil, da je varnost le izgovor, v bistvu pa gre za načrtne poniževalne postopke, da ujetnike odvrnejo od srečanj z odvetniki.

Vlada otežuje srečanje ujetnikov z odvetniki

Lamberth, ki ga je na položaj imenoval republikanec Ronald Reagan, je zapisal, da gre za vzorec kršenja pravic ujetnikov. Preiskovanje genitalij je po njegovem mnenju nepotrebno pretiravanje pri zagotavljanju varnosti, zaradi ponižujočih pregledov pa se veliko ujetnikov raje odpove srečanju z odvetnikom. Vlada je tudi omejila število poletov na Kubo, zato ujetniki na srečanje z odvetnikom čakajo po dva meseca.

Sodnik Lambert je opozoril na predsednikovo obljubo, da bo imel vsak ujetnik dostop do pravne pomoči, in na njegove načrte, da bo Guantanamo zaprl. Vladi je tudi naložil, da mora za bolne ujetnike ali tiste, ki so prešibki zaradi gladovne stavke, omogočiti srečanje z odvetniki v zaporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.