Svet
10 ogledov

"Obama noče, da ujetniki umrejo"

Taborišče Guantanamo na Kubi. EPA
Obama ne bo prekinil prisilnega hranjenja ujetnikov v Guantanamu. Tiskovni predstavnik Bele hiše je dejal, da noče, da ujetniki umrejo.

Zvezna sodnica Gladys Kessler je v ponedeljek zavrnila tožbo ujetnika iz Guantanama, naj ukaže konec prisilnega hranjenja, vendar je obenem predsednika Obamo pozvala, naj posreduje, kar je precej nenavadno.

Sodnica je prisilno hranjenje, s katerim v Guantanamu ujetnike ohranjajo pri življenju, označila za boleč in ponižujoč proces, ki krši zdravniško etiko.

Vendar pa sama nima pooblastil za posredovanje, ker ji to prepoveduje kongresni zakon. Tudi Obama uporablja kongres za izgovor, ko odgovarja na vprašanja, zakaj še ni uresničil obljube o zaprtju Guantanama.

Carney je novinarje v torek napotil na pravosodno ministrstvo in v Pentagon, vendar obenem nakazal, da Obama ne bo ukrepal, ker je prisilno hranjenje utemeljil kot ukrep za preprečitev umiranja gladovno stavkajočih.

Traja že več mesecev

Gladovna stavka ujetnikov traja že več mesecev in se širi. Zajela je 106 ljudi, od katerih jih je 45 na seznamu za prisilno hranjenje. Ameriško vojaško zdravstveno osebje to počne tako, da ujetnika zavežejo na stol, mu skozi nos porinejo cev vse do trebuha in po njej v telo dovajajo tekočo hrano.

Komentarjev 1
  • Stolp 12:12 10.julij 2013.

    Ja valjda... Obama = Bush. Naivneži v Oslu(beri po slovensko) so mu pa še Nobelca dal. Bi bilo treba njega malo privezati na stol in cevko dat v nos do vampa.Ta sodnica bo pa verjetno v kratkem skrivnostno ...prikaži več izginila. Kak v holywoodskem filmu.