Šokantni podatki o novih okužbah s Hrvaške

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Včeraj so na Hrvaškem odkrili 108 novih primerov, kar je ena izmed treh najvišjih številk doslej. Opravili so 1279 testov. 143 bolnikov je v bolnišnicah, devet jih je na respiratorju.
Oglej si celoten članek

Največ, kar 40 novih okužb je v Vukovarsko-sremski županiji, večina je povezanih s poroko v eni izmed vasi ter nekaj večjih zbiranj v zadnjih desetih dneh. Izjemno veliko novih primerov, kar 19, je iz Istre. Od 19 primerov iz Istre jih je 11 že bilo v samoizolaciji, trije so uvoženi, trije pa so bili v stiku s predhodno potrjeno okuženim. Za dva epidemiološka obdelava še poteka, pri enem gre za turista

"Imamo malo turistov, ki bi se okužili na Hrvaškem, kar 234 obolelih v drugem valu je zbolelo porokah, 134 pa je z drugih praznovanj, birm, maturantskih proslav, rojstnih dni in podobno. V nočnih klubih se je v drugem valu okužilo več kot sto obolelih v drugem valu," so povedali na novinarski konferenci štaba civilne zaščite. 

Po neuradnih informacijah so kar štirje novi istrski primeri iz umaškega doma za starejše. V Istri je bilo pozitivnih 19 od 277 testov, kar je skoraj sedem odstotkov. Pri nas je bilo pozitivnih 2,5 odstotka. Samoizolacijo ima v Istri odrejenih 294 oseb.

Na Hrvaškem danes še niso sprejeli novih, strožjih ukrepov.

"Okuženi so povezani z dogodki izpred tedna ali še več, povečanje števila obolelih nas ni presenetil, ne v vukovarski ne v istrski županiji. Če se bodo pojavila nova žarišča, ki jih ne bi mogli obvladati, bomo sprejeli nove ukrepe," so pojasnili.

1400 ljudi je v zadnjih 24 urah na Hrvaško prišlo iz BiH, približno 30 jih je šlo v samoizolacijo, kar pomeni, da so vsi drugi so imeli negativen test na covid-19.

"Računamo na zavest organizatorjev dogodkov, to je najbolj učinkovito, da znižamo število novo okuženih. Poanta ni kaznovanje, ljudje morajo sprejeti dejstvo, da se danes poroke in druga zasebna druženja ne smejo organizirati na način, kot da se nič ne dogaja. Ne želimo, da ljudje spreminjajo življenjske načrte, ampak neumorno bomo opozarjalo, da se omejijo stiki," je še povedal Krunoslav Capak.

Na vprašanje, kakšen vpliv pričakujejo na turizem, glede na to, da je Nizozemska Hrvaško uvrstila na oranžni seznam, kar pomeni, da bodo morali Nizozemci po vrnitvi v 14-dnevno karanteno, so odgovorili: "Turizem je za naše gospodarstvo zelo pomemben. Odgovornost je enaka v Istri in v vukovarsko-sremski županiji. Če številke okuženih rastejo, to vpliva na turizem, tudi če ne rastejo na obali, ki je po teh kriterijih večinoma v zeleni coni, naša diplomacija se to trudi pojasnjevati."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 23:13 22. Julij 2020.

    Hrvati delajo premalo testov. Razlog je resevanje turisticne sezone. Zato se jim stevilo veca, ker vseh, ki bi morali v …

  • 20:55 22. Julij 2020.

    O koroni poročsjo že, kot iz vojnih žariščih . Dnevno toliko mrtvih, ranjenih, pogrešanih itd.

  • 19:23 22. Julij 2020.

    Laznjivci smrdljivci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.