Sooča z izzivi brez primere

Foto: EPA
Foto: EPA
Kljub resnosti položaja v strahu pred vzponom evroskepticizma v ključnih članicah ni pričakovati zelo oprijemljive vizije za naprej ...
Oglej si celoten članek

Voditelji 27 članic EU bodo danes v Rimu obeležili 60. rojstni dan unije, ki se sooča z ločitvijo od Velike Britanije in drugimi izzivi brez primere. Kljub resnosti položaja v strahu pred vzponom evroskepticizma v ključnih članicah ni pričakovati zelo oprijemljive vizije za naprej, temveč zlasti sporočilo enotnosti.

Potrdili bodo enotnost

Evropski voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo sprejeli rimsko izjavo, v kateri bodo izpostavili dosedanje dosežke, potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter orisali izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.

Ambicije so v strahu pred vzponom evroskeptikov na volitvah v Franciji, Nemčiji in Italiji skromne - posredovati sporočilo enotnosti. A tudi to ambicijo sta z raznimi zahtevami postavili pod vprašaj Poljska in Grčija, ki pa sta na koncu izjavo podprli.

Rimska izjava se začne z izrazom ponosa ob dosežkih edinstvene unije, ki je vstala iz pepela vojne. Njen duh pa naj bi najbolje ponazarjale sklepne besede: "Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Evropa je naša skupna prihodnost."

Voditelji naj bi v izjavi, v kateri ločitev od Britanije naj ne bi bila izrecno omenjena, izpostavili, da se unija sooča z izzivi brez primere: regionalnimi konflikti, terorizmom, migracijskimi pritiski, protekcionizmom ter socialnimi in gospodarskimi neenakostmi.

Eno osrednjih vprašanj je bila opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, s katerim želijo zahodne članice zagotoviti prožnejšo in učinkovitejšo unijo ter s tem njen obstoj, v vzhodnih pa vzbuja strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Pričakuje se ohlapen zapis, da bodo članice "delovale skupaj, različno hitro in intenzivno, ko bo to potrebno, ob premikanju v isti smeri". Ob tem naj bi zatrdile, da bodo vrata vselej odprta tistim, ki se bodo želele pridružiti pozneje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:09 26. Marec 2017.

    čevez..ina kaj bi ti naredil da rešiš eu krizo?? verjetno ni mirne rešitve?? kaj praviš?

  • 13:08 26. Marec 2017.

    človeka , narod lahko oceniš po zgodovini ali preteklih dejanjih..tako tudi eu nima pogojev za neko mirno rešitev svoje miselnosti. …

  • 13:02 26. Marec 2017.

    eu ni sposobna reševati problemov. Kdo pa lahko reši take probleme ,če pri eu-ju temeljijo na kolonijah,sovraštvu,podpiranju kriminala....Eu bo razpadla …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.