Svet
31 ogledov

Sooča z izzivi brez primere

Miro Cerar EPA
Kljub resnosti položaja v strahu pred vzponom evroskepticizma v ključnih članicah ni pričakovati zelo oprijemljive vizije za naprej ...

Voditelji 27 članic EU bodo danes v Rimu obeležili 60. rojstni dan unije, ki se sooča z ločitvijo od Velike Britanije in drugimi izzivi brez primere. Kljub resnosti položaja v strahu pred vzponom evroskepticizma v ključnih članicah ni pričakovati zelo oprijemljive vizije za naprej, temveč zlasti sporočilo enotnosti.

Potrdili bodo enotnost

Evropski voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo sprejeli rimsko izjavo, v kateri bodo izpostavili dosedanje dosežke, potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter orisali izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.

Ambicije so v strahu pred vzponom evroskeptikov na volitvah v Franciji, Nemčiji in Italiji skromne - posredovati sporočilo enotnosti. A tudi to ambicijo sta z raznimi zahtevami postavili pod vprašaj Poljska in Grčija, ki pa sta na koncu izjavo podprli.

Rimska izjava se začne z izrazom ponosa ob dosežkih edinstvene unije, ki je vstala iz pepela vojne. Njen duh pa naj bi najbolje ponazarjale sklepne besede: "Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Evropa je naša skupna prihodnost."

Voditelji naj bi v izjavi, v kateri ločitev od Britanije naj ne bi bila izrecno omenjena, izpostavili, da se unija sooča z izzivi brez primere: regionalnimi konflikti, terorizmom, migracijskimi pritiski, protekcionizmom ter socialnimi in gospodarskimi neenakostmi.

Eno osrednjih vprašanj je bila opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, s katerim želijo zahodne članice zagotoviti prožnejšo in učinkovitejšo unijo ter s tem njen obstoj, v vzhodnih pa vzbuja strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Pričakuje se ohlapen zapis, da bodo članice "delovale skupaj, različno hitro in intenzivno, ko bo to potrebno, ob premikanju v isti smeri". Ob tem naj bi zatrdile, da bodo vrata vselej odprta tistim, ki se bodo želele pridružiti pozneje.

Komentarjev 8
  • privat 13:09 26.marec 2017.

    čevez..ina kaj bi ti naredil da rešiš eu krizo?? verjetno ni mirne rešitve?? kaj praviš?

  • privat 13:08 26.marec 2017.

    človeka , narod lahko oceniš po zgodovini ali preteklih dejanjih..tako tudi eu nima pogojev za neko mirno rešitev svoje miselnosti. eu zahteva vojno

  • privat 13:02 26.marec 2017.

    eu ni sposobna reševati problemov. Kdo pa lahko reši take probleme ,če pri eu-ju temeljijo na kolonijah,sovraštvu,podpiranju kriminala....Eu bo razpadla in eu bo naredila zaključek človeštva!!