Španija izdala nalog za aretacijo izraelskega premierja Netanjahuja

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premier in še šest vladnih uslužbencev bi lahko španske oblasti aretirale, ko bodo naslednjič vstopili v državo. Sodišče je namreč izdalo nalog za njihovo aretacijo.
Oglej si celoten članek

Sodnik Jose de la Mata je španski policiji ukazal, da mora Benjamina Netanjahuja in šesterico izraelskih vladnih uslužbencev aretirati, če prestopijo špansko mejo.  

Foto: Žurnal24 Izraelski premier Benjamin Netanjahu je podprl oblikovanje palestinske države, v Očita jim vpletenost v izraelski napad na floto ladij, ki pred petimi leti so na palestinsko ozemlje prevažale humanitarno pomoč. 

Izraelska vojska je v operaciji zoper šest civilnih ladij, ki so bile s humanitarno pomočjo na poti iz Istanbula v Gazo.

V napadu so izraelski vojaki, ki so vdrli na eno od ladij, takrat ubili devet humanitarcev. Oblasti v Jeruzalemu že ves čas poudarjajo, da je šlo za organizirano provokacijo in medijski napad na Izrael.

A primer je kljub vsemu pristal sodišču. Pravna bitka se osredotoča na dogajanje na ladji Mavi Marmara, ki je vodila humanitarni konvoj proti Gazi, s katerim so želele človekoljubne organizacije prekiniti izraelsko blokado Gaze.

Foto: Žurnal24 Izraelci na ladji s človekoljubno pomočjo. (Foto: Reuters)

Po diplomatskih poteh želijo doseči razveljavitev naloga za aretacijo

Poleg Netanjahuja španski sodnik zahteva tudi aretacijo nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja Leibermanna, bivšega obrambnega ministra Ehuda Baraka, notranjega ministra Elija Yishaija, nekdanjega ministra za strateške zadeve Mosheja Yaalona, ministra brez listnice Bennya Begina in admirala Marona Eliezerja.

Z izraelskega zunanjega ministrstva so za Jerusalem Post povedali, da poskušajo po diplomatskih poteh narediti vse za to, da nalog za aretacijo Netanjahuja razveljavijo: "Z našega stališča je to provokacija. Sodelujemo s španskimi oblastmi in naredili bomo vse, da nalog razveljavijo. Upamo, da bo tega kmalu konec."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:57 17. November 2015.

    Pisec D.J., dobro bi bilo, če bi svoj članek prej prebral, preden gre v objavo! Drugi, predvsem pa tretji odstavek, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.