Svet
50 ogledov

Španija izdala nalog za aretacijo izraelskega premierja Netanjahuja

Benjamin Netanjahu Reuters
Izraelski premier in še šest vladnih uslužbencev bi lahko španske oblasti aretirale, ko bodo naslednjič vstopili v državo. Sodišče je namreč izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Sodnik Jose de la Mata je španski policiji ukazal, da mora Benjamina Netanjahuja in šesterico izraelskih vladnih uslužbencev aretirati, če prestopijo špansko mejo.  

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je podprl oblikovanje palestinske države, v | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Očita jim vpletenost v izraelski napad na floto ladij, ki pred petimi leti so na palestinsko ozemlje prevažale humanitarno pomoč. 

Izraelska vojska je v operaciji zoper šest civilnih ladij, ki so bile s humanitarno pomočjo na poti iz Istanbula v Gazo.

V napadu so izraelski vojaki, ki so vdrli na eno od ladij, takrat ubili devet humanitarcev. Oblasti v Jeruzalemu že ves čas poudarjajo, da je šlo za organizirano provokacijo in medijski napad na Izrael.

A primer je kljub vsemu pristal sodišču. Pravna bitka se osredotoča na dogajanje na ladji Mavi Marmara, ki je vodila humanitarni konvoj proti Gazi, s katerim so želele človekoljubne organizacije prekiniti izraelsko blokado Gaze.

Izraelci na ladji s človekoljubno pomočjo. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po diplomatskih poteh želijo doseči razveljavitev naloga za aretacijo

Poleg Netanjahuja španski sodnik zahteva tudi aretacijo nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja Leibermanna, bivšega obrambnega ministra Ehuda Baraka, notranjega ministra Elija Yishaija, nekdanjega ministra za strateške zadeve Mosheja Yaalona, ministra brez listnice Bennya Begina in admirala Marona Eliezerja.

Z izraelskega zunanjega ministrstva so za Jerusalem Post povedali, da poskušajo po diplomatskih poteh narediti vse za to, da nalog za aretacijo Netanjahuja razveljavijo: "Z našega stališča je to provokacija. Sodelujemo s španskimi oblastmi in naredili bomo vse, da nalog razveljavijo. Upamo, da bo tega kmalu konec."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez_53 17:57 17.november 2015.

    Pisec D.J., dobro bi bilo, če bi svoj članek prej prebral, preden gre v objavo! Drugi, predvsem pa tretji odstavek, sta potrebna popravila.