Španija razmišlja o menjavi časovnega pasu

Foto: EPA
Foto: EPA
Španski poslanci so danes obravnavali predlog spremembe časovnega pasu, v katerem se že od leta 1942 nahaja Španija.
Oglej si celoten članek

S tem bi po njihovem mnenju izboljšali prehranjevalne in spalne navade Špancev in okrepili delovno produktivnost.

Španija leži na zahodu Evrope, večina njenega ozemlja pa je geografsko v istem časovnem območju kot ozemlje sosednje Portugalske in Velike Britanije na severu. A z izjemo Kanarskih otokov za Španijo velja srednjeevropski čas, enak kot za Francijo in Nemčijo.

Časovni pas kriv za nesreče

Državo je v ta časovni pas uvrstila oblast generala Francisca Franca, ki se je poenotila z nacistično Nemčijo.

"Dejstvo, da Španija že več kot 71 let ni v pravem časovnem pasu, od nas terja, da vstajamo prezgodaj in v povprečju spimo eno uro manj kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija," navaja poročilo, danes predstavljeno v španskem parlamentu. "To negativno vpliva na produktivnost, je vzrok za izostanke od dela, stres, nesreče in opuščanje šole," ugotavljajo avtorji poročila.

Sicer poročilo predlaga več ukrepov, vključno z oceno stroškov in posledic vrnitve Španije v zahodnoevropski čas, v katerem je bila država pred letom 1942.

Poročilo sicer navaja, da neustrezen časovni pas pojasni, zakaj Španci jedo, gredo iz službe in v posteljo pozneje kot njihovi evropski sosedi. "Naš urnik bolj določa sonce kot ura. Jemo ob enih popoldne in večerjamo ob osmih glede na sonce, ura pa navaja, da je tri popoldne oziroma deset zvečer," navaja tekst.

Zamenjava časovnega pasu bi tako Špancem dala več časa za družino, zasebno življenje, sprostitev in bi zmanjšala neučinkovito porabljen čas v službi, menijo nekateri. "Rezultati bi nas izenačili z Evropo v številnih pogledih, kjer se sedaj razlikujemo, še posebej v produktivnosti in konkurenčnosti, pri urejenem družinskem življenju in deljenju hišnih opravil," še navaja poročilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.