Španski kralj: Razmere v Španiji so zelo resne

Foto: Profimedia
Španski kralj Felipe VI je prvič po nedeljskem referendumu nagovoril narod.
Oglej si celoten članek

V televizijskem nagovoru je dejal, da so organizatorji referenduma o neodvisnosti Katalonij ravnali nezakonito, da so delovali izven vladavine prava. Razmere v Španiji je označil kot "zelo resne" in pozval k enotnosti. 

Katalonskim voditeljem, ki so organizirali referendum, je očital "pomanjkanje pripadnosti" Španiji. Opozoril je, da bi gospodarske posledice lahko čutila tako Katalonija kot celotna Španija. Poudaril je, da bo Španija "prebrodila težke čase". 

Medtem se je v Barceloni na protestih zbralo več kot 100.000 ljudi, ki so protestirali proti policijskemu nasilju. V Kataloniji je bila za danes napovedana splošna stavka zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin. 

Iz EU se vrstijo pozivi k dialogu in opozorila, da nasilje ne more biti pravi odgovor. Evropska komisija še naprej zavzema stališče, da gre za špansko notranjo zadevo, v katero se ne bodo vmešavali. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.