Spet aktualna razprava o zakonu glede nezvestobe

Foto: EPA
Foto: EPA
Od predloga so zaradi Evropske unije odstopili, zdaj spet stopa v ospredje.
Oglej si celoten članek

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je novinarjem po svojem govoru v parlamentu v Ankari povedal, da želi z zakonom prepovedati nezvestobo in da je bil odstop od postopka leta 2004 - zaradi zahtev Evropske unije - napaka, poroča Hurriyet Daily News.

"Menim, da je zdaj pravi čas, da zakon glede nezvestobe ponovno vzamemo v ozir, saj je naša družba v drugačnem položaju kar se tiče moralnih vrednot," poudarja Erdogan in dodaja, da gre za star in razširjen problem in da je treba o njem razpravljati.

Turčija je leta 2004 od kriminalizacije nezvestobe odstopila zaradi pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, ki jo je kritizirala zaradi kratitve osebne svobode državljanov.

"Menim, da smo v tem procesu storili napako. Potrebno je podrobno pregledati pripravo zakona o nezvestobi, o zlorabah in drugih tovrstnih težavah," izpostavlja turški predsednik.

Kruto Erdogan petletnici: Če umreš, te bomo pokrili z zastavo

Kaznovali predvsem ženske

Predsednikov predstavnik za stike z javnostmi Ibrahim Kalin je novinarjem že pred tem potrdil, da ministrstvo pravosodja pripravlja nov zakon glede nezvestobe. Kriminalizacija nezvestobe je v Turčiji predmet polemik že desetletja; ustavno sodišče je leta 1996 ukinil zakon o nezvestobi, po katerem so bile v največji meri kaznovane ženske.

Zakon je predvideval, da se moškega kaznuje za nezvestobo le, če vstopi v dolgotrajno izvenzakonsko zvezo, medtem ko so bile ženske obsojene tudi po le eni prevari.

Svet Več deset tisoč ljudi proti Erdoganovi diktaturi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:59 27. Februar 2018.

    Naš Borat jih podpira pri vstopu v EU, podpiramo šiptarje, podpiramo palestince, podpiramo vse od kateri imamo in bomo imeli …

  • 19:27 27. Februar 2018.

    Slovenci bi lahko Erdoganu poslali katero od naših ministric ! Teh imamo za polhno štalo .

  • 18:30 27. Februar 2018.

    Dobro je to da imajo Austrici Kurza Sabastjana ,do takrat turki ne bodo videli EU.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.