Svet
218 ogledov

Več deset tisoč ljudi proti Erdoganovi diktaturi

Protesti v Istanbulu EPA
V Istanbulu se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se odzvali pozivu največje opozicijske stranke CHP na proteste pred obletnico poskusa državnega udara v Turčiji.

Vodja CHP Kemal Kilicdaroglu je v Istanbul prispel peš iz Ankare, na protestnem pohodu pa se mu je pridružilo več tisoč podpornikov. Kilicdaroglu je protestnikom dejal, naj ne mislijo, da je pohod zadnji. "To je šele prvi korak. Vsak bi moral dobro vedeti, da je 9. julij nov korak, nova zgodovina, novo rojstvo," je napovedal.

"Hodili smo, ker nasprotujemo vladavini enega samega človeka. Hodili smo, ker je sodstvo pod monopolom izvršne oblasti," je še dejal.

Kemal Kilicdaroglu | Avtor: EPA EPA


Kilicdaroglu, sicer velik nasprotnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, je 450 kilometrov dolg pohod začel po obsodbi poslanca CHP in nekdanjega novinarja Enisa Berberogluja na 25 let zapora zaradi izdaje zaupnih informacij časniku. Tri tedne trajajoč pohod je uradno sklenil na današnjem zborovanju.

Protesti v Istanbulu | Avtor: EPA EPA


To je po navedbah AFP daleč največji protestni shod opozicije v Istanbulu po demonstracijah proti Erdoganu, ki so zaradi načrtov v parku Gezi potekale maja in junija 2013.

Erdogan je pohod ignoriral, je pa pred njegovim začetkom opozoril na spoštovanje vseh predpisov. Policija Kilicdarogluja in njegovih spremljevalcev med potjo ni ovirala.

Erdogan CHP obtožuje sodelovanja s teroristi, stranka pa predsedniku med drugim očita avtoritarno vodenje države, pa tudi, da sam stoji za spodletelim državnim udarom.

Protesti v Istanbulu | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kapibara 19:56 11.julij 2017.

    Le kolko bo pa ta avio let koštal ??Več kot 9.000 evrov ?? !!

  • ode 19:56 11.julij 2017.

    Naš ata Turk bo prišel tja kot rešitelj.

  • erikkk 19:56 11.julij 2017.

    Do tega je moralo prit erdoganova podgana bo kmal fasala ...