Srbi za status manjšine

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Srbi v Avstriji zahtevajo status manjšine.
Oglej si celoten članek

Kot še sporočajo s srbskega ministrstva, Srbi živijo v Avstriji od 17. stoletja, med drugim so v tej državi živeli Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla in Ivo Andrić.

Zveza Srbov v Avstriji, ki združuje več kot 40 srbskih društev, je od avstrijskih oblasti zahtevala, da več kot 300.000 Srbom, ki živijo v Avstriji, podelijo status manjšin, je danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočilo srbsko ministrstvo za diasporo.

Kot navaja Tanjug, naj bi bili Srbi po številu v Avstriji takoj za Avstrijci in naj bi jih bilo več kot Slovencev, Madžarov ali gradiščanskih Hrvatov skupaj, ki imajo v skladu z Avstrijsko državno pogodbo iz leta 1955 priznane statuse manjšin.

"Na Dunaju je več kot 40.000 naših ljudi dobilo avstrijsko državljanstvo, 6000 malih in srednje velikih podjetij po vsej Avstriji pa je v lasti Srbov, ki imajo tudi pravico do volitev na občinskih volitvah," je dejal resorni minister Srđan Srećković in ocenil, da je to podlaga, na kateri bi lahko Srbom v Avstriji podelili status narodnih manjšin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.