Svet
27 ogledov

Srbi za status manjšine

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Srbi v Avstriji zahtevajo status manjšine.

Kot še sporočajo s srbskega ministrstva, Srbi živijo v Avstriji od 17. stoletja, med drugim so v tej državi živeli Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla in Ivo Andrić.

Zveza Srbov v Avstriji, ki združuje več kot 40 srbskih društev, je od avstrijskih oblasti zahtevala, da več kot 300.000 Srbom, ki živijo v Avstriji, podelijo status manjšin, je danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočilo srbsko ministrstvo za diasporo.

Kot navaja Tanjug, naj bi bili Srbi po številu v Avstriji takoj za Avstrijci in naj bi jih bilo več kot Slovencev, Madžarov ali gradiščanskih Hrvatov skupaj, ki imajo v skladu z Avstrijsko državno pogodbo iz leta 1955 priznane statuse manjšin.

"Na Dunaju je več kot 40.000 naših ljudi dobilo avstrijsko državljanstvo, 6000 malih in srednje velikih podjetij po vsej Avstriji pa je v lasti Srbov, ki imajo tudi pravico do volitev na občinskih volitvah," je dejal resorni minister Srđan Srećković in ocenil, da je to podlaga, na kateri bi lahko Srbom v Avstriji podelili status narodnih manjšin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.