Srbija ukinja vojaški rok

Foto: Žurnal24 Epicenter potresa z magnitudo 7,2 je bil po prvih podatkih zelo plitko, le kakih
Srbska vlada ukinja obvezno služenje vojaškega roka. Predlog še v parlament.
Oglej si celoten članek

S prvim januarjem prihodnje leto bodo v Srbiji na vojaški rok odhajali le še tisti, ki bodo to želeli, obvezno služenje se ukinja. Predlog je sprejela vlada, ki pa ima večino tudi v parlamentu, tako da tam težav ne pričakujejo. V sporočilu za javnost so zapisali, da obvezno služenje vojaškega roka ukinjajo z odsluženjem zadnje generacije, ki je v vojski od začetka letošnjega leta.

Z ukinjanjem obveznosti, ki v Srbiji obstaja še od časov kneza Mihaila naprej, oborožene sile začenjajo potovanje, ki so ga začele že z razpadom JNA na začetku devetdesetih let. Okostje Vojske Srbije bo poslej profesionalni sestav, skupaj z dva tisoč vojaki, ki bodo – tako predvidevajo – sami želeli služiti vojaščino.

"Celoten sistem obrambe bo sestavljalo okrog 36 tisoč ljudi. Načrtujemo, da bo 10.600 mest rezerviranih za profesionalne vojake, 2.000 za prostovoljce. Zadnje spremembe pa se nanašajo na število delovnih mest. Z zdajšnjih 11.500 bi število zmanjšali na 8.500," navajajo na srbskem obrambnem ministrstvu.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.