Svet
19 ogledov

Srbija ukinja vojaški rok

Epicenter potresa z magnitudo 7,2 je bil po prvih podatkih zelo plitko, le kakih Žurnal24 main
Srbska vlada ukinja obvezno služenje vojaškega roka. Predlog še v parlament.

S prvim januarjem prihodnje leto bodo v Srbiji na vojaški rok odhajali le še tisti, ki bodo to želeli, obvezno služenje se ukinja. Predlog je sprejela vlada, ki pa ima večino tudi v parlamentu, tako da tam težav ne pričakujejo. V sporočilu za javnost so zapisali, da obvezno služenje vojaškega roka ukinjajo z odsluženjem zadnje generacije, ki je v vojski od začetka letošnjega leta.

Z ukinjanjem obveznosti, ki v Srbiji obstaja še od časov kneza Mihaila naprej, oborožene sile začenjajo potovanje, ki so ga začele že z razpadom JNA na začetku devetdesetih let. Okostje Vojske Srbije bo poslej profesionalni sestav, skupaj z dva tisoč vojaki, ki bodo – tako predvidevajo – sami želeli služiti vojaščino.

"Celoten sistem obrambe bo sestavljalo okrog 36 tisoč ljudi. Načrtujemo, da bo 10.600 mest rezerviranih za profesionalne vojake, 2.000 za prostovoljce. Zadnje spremembe pa se nanašajo na število delovnih mest. Z zdajšnjih 11.500 bi število zmanjšali na 8.500," navajajo na srbskem obrambnem ministrstvu.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.