Stavka ohromila francoska mesta

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Zaradi napovedane pokojninske reforme po vsej Franciji poteka enodnevna stavka, ki je že ohromila promet.
Oglej si celoten članek

Nasprotovanje vladnim načrtom za zvišanje upokojitvene starosti danes Francozi izražajo tudi na številnih zborovanjih po vsej državi.

Sindikati se ne strinjajo z napovedmi predsednika Nicolasa Sarkozyja o zvišanju upokojitvene starosti nad zdajšnjih 60 let. Pokojninska reforma spada med prioritetne naloge predsednika. Ta poudarja, da predstavlja dvig upokojitvene starosti enega od ukrepov, kako zmanjšati izdatke za pokojnine. Podobno kot drugje v Evropi se namreč tudi Francija sooča z velikim javnim primanjkljajem.

Foto: Žurnal24 Francija stavka reforma pokojnine
Francozi pokojnine prejemajo najdlje
Pričakovana življenjska doba v Franciji je med najvišjimi na svetu. Z zgodnjim upokojevanjem Francozi tako spadajo med tiste prebivalce na svetu, ki najdlje prejemajo pokojnine. Ženske jo v povprečju prejemajo 28 let, moški pa 24 let.

Spodnjo mejo za upokojitev je Francija s 65 na 60 let znižala leta 1984 v mandatu socialističnega predsednika Francoisa Mitterranda, kar je veljalo za eno ključnih reform, ki se je ohranila do danes. Zdaj je Sarkozy odločen starostno mejo vnovič zvišati.

Upočasnjena promet in delo
Zaradi stavke sta ovirana železniški promet na območju francoske prestolnice in letalski promet s pariških letališč Charles de Gaulle in Orly. Po nekaterih napovedih naj bi bilo odpovedanih od 10 do 30 odstotkov letov. Prav tako stavka del zaposlenih v šolstvu in javni oskrbi po vsej državi z osrednjo stavko v vzhodnem Parizu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.