Svet
5 ogledov

Stavka ohromila francoska mesta

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi napovedane pokojninske reforme po vsej Franciji poteka enodnevna stavka, ki je že ohromila promet.

Nasprotovanje vladnim načrtom za zvišanje upokojitvene starosti danes Francozi izražajo tudi na številnih zborovanjih po vsej državi.

Sindikati se ne strinjajo z napovedmi predsednika Nicolasa Sarkozyja o zvišanju upokojitvene starosti nad zdajšnjih 60 let. Pokojninska reforma spada med prioritetne naloge predsednika. Ta poudarja, da predstavlja dvig upokojitvene starosti enega od ukrepov, kako zmanjšati izdatke za pokojnine. Podobno kot drugje v Evropi se namreč tudi Francija sooča z velikim javnim primanjkljajem.

Francija stavka reforma pokojnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Francozi pokojnine prejemajo najdlje
Pričakovana življenjska doba v Franciji je med najvišjimi na svetu. Z zgodnjim upokojevanjem Francozi tako spadajo med tiste prebivalce na svetu, ki najdlje prejemajo pokojnine. Ženske jo v povprečju prejemajo 28 let, moški pa 24 let.

Spodnjo mejo za upokojitev je Francija s 65 na 60 let znižala leta 1984 v mandatu socialističnega predsednika Francoisa Mitterranda, kar je veljalo za eno ključnih reform, ki se je ohranila do danes. Zdaj je Sarkozy odločen starostno mejo vnovič zvišati.

Upočasnjena promet in delo
Zaradi stavke sta ovirana železniški promet na območju francoske prestolnice in letalski promet s pariških letališč Charles de Gaulle in Orly. Po nekaterih napovedih naj bi bilo odpovedanih od 10 do 30 odstotkov letov. Prav tako stavka del zaposlenih v šolstvu in javni oskrbi po vsej državi z osrednjo stavko v vzhodnem Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.