Štirje mrtvi, zažgani kamioni s pomočjo

Foto: Epa
Foto: Epa
Spopadi s protestniki in varnostnimi silami predsednika Madure so terjali najmanj štiri življenja, 285 ljudi naj bi bilo poškodovanih.
Oglej si celoten članek

Do spopadov na meji je v Venezueli včeraj prišlo potem, ko so v državo skušali pripeljati kamione s humanitarno pomočjo iz Brazilije in Kolumbije. Nekaj pomočji so skušali pripeljati tudi iz Portorika, a je venezuelska vojska ladjo poslala nazaj domov.

Juan Guaido, ki se je pred mesecem dni razglasil za začasnega predsednika države, je v soboto v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, kjer se je zbrala humanitarna pomoč iz ZDA, formalno sprožil operacijo distribucije pomoči čez mejo, vendar so sile predsednika Nicolasa Madure to blokirale.

Foto: Epa Venezuela

Maduro je medtem zaradi "provokacije" prekinil diplomatske odnose s Kolumbijo in diplomatom sosednje države dal na voljo 24 ur, da se vrnejo domov.

Venezuelska vojska je blokirala humanitarno pomoč, vendar sta se dva tovornjaka iz Cucute uspela prebiti skozi blokado v venezuelsko Ureno, nakar ju je vojska zažgala, ljudje pa so skušali pred ognjem rešiti, kar je bilo mogoče. V spopadih v Ureni in San Antoniu je bilo od jutra do večera v soboto ranjenih najmanj 285 ljudi.

Venezuela Slovenija bo priznala Guaidoja

Na meji z Brazilijo so se Venezuelci peš odpravili preko meje po pomoč, vojska pa je začela streljati in ubila dve osebi, tudi 14-letnega fanta. AFP navaja, da je bilo ranjenih 31 ljudi.

Med spopadi je nekaj venezuelskih vojakov odložilo orožje in se pridružilo protestnikom oziroma odšlo čez mejo v Kolumbijo. Kolumbijska vlada poroča, da so jih do sobote zvečer sprejeli okrog 60.

Venezuela je pod Madurom padla v hudo krizo in državo je od leta 2015 zapustilo skoraj tri milijone ljudi. Zaradi pomanjkanja in lakote se beg nadaljuje in iz Venezuele vsak dan odide najmanj 5000 ljudi.

Foto: Epa Venezuela

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • mph
    16:56 24. Februar 2019.

    Ne samo v tem primeru, tudi v drugih, je še najbolj kredibilen vir, kar sem ga našel do sedaj, za …

  • 13:17 24. Februar 2019.

    Mene najbolj žalosti, da si ogromno Slovencev želi komunizma v Sloveniji, glede na to, kar vidimo oz. smo videli po …

  • 11:39 24. Februar 2019.

    Venezela je že nekaj let pod sankcijami zahoda . Ker nimajo rezervnih delov ne morejo črpati nafte. Nafta je glavno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.