Sto kitov tragično poginilo

Foto: EPA nasedli kiti Foto: EPA nasedli kiti
V Novi Zelandiji so reševalci izmed skoraj 200 nasedlih kitov pilotov sedaj uspeli rešiti okoli 60 živali, ki so že odplavale v globlje vode.
Oglej si celoten članek

Več kot 100 živali je sicer poginilo. Kiti so nasedli v zalivu Farewell Spit na severozahodnem delu Južnega otoka.

Rešeni kiti pa so zdaj v skupini in potujejo južno v globlje vode. "To je zelo dobro. Sedaj zaključujemo našo operacijo. Bomo pa zgodaj zjutraj spet pregledali obale, pa še iz zraka bomo spremljali, kje se nahajajo," je povedal Andrew Lamason iz tamkajšnje reševalne službe.

Povedal je še, da so rešeni kiti v dobri kondiciji, saj so prostovoljci uporabili vedra, rjuhe in lopate, da so jih ohranjali mokre.

Še pred tem je izrazil zaskrbljenost v primeru neuspešne reševalne akcije, v okviru katere so razmišljali tudi o evtanaziji živali, da ne bi trpele. A je bil po tistem, ko so živali ostale v dobri kondiciji tekom dneva, ki so ga pospremile nekoliko hladnejše temperature in rahel dež, bolj optimističen.

Na obalah Nove Zelandije, ki ima največji delež nasedlih živali v primerjavi z državami celotnega sveta, vsako leto v povprečju nasede okoli 300 delfinov in kitov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.