Svet
5 ogledov

Sto kitov tragično poginilo

nasedli kiti
1/2
EPA
V Novi Zelandiji so reševalci izmed skoraj 200 nasedlih kitov pilotov sedaj uspeli rešiti okoli 60 živali, ki so že odplavale v globlje vode.

Več kot 100 živali je sicer poginilo. Kiti so nasedli v zalivu Farewell Spit na severozahodnem delu Južnega otoka.

Rešeni kiti pa so zdaj v skupini in potujejo južno v globlje vode. "To je zelo dobro. Sedaj zaključujemo našo operacijo. Bomo pa zgodaj zjutraj spet pregledali obale, pa še iz zraka bomo spremljali, kje se nahajajo," je povedal Andrew Lamason iz tamkajšnje reševalne službe.

Povedal je še, da so rešeni kiti v dobri kondiciji, saj so prostovoljci uporabili vedra, rjuhe in lopate, da so jih ohranjali mokre.

Še pred tem je izrazil zaskrbljenost v primeru neuspešne reševalne akcije, v okviru katere so razmišljali tudi o evtanaziji živali, da ne bi trpele. A je bil po tistem, ko so živali ostale v dobri kondiciji tekom dneva, ki so ga pospremile nekoliko hladnejše temperature in rahel dež, bolj optimističen.

Na obalah Nove Zelandije, ki ima največji delež nasedlih živali v primerjavi z državami celotnega sveta, vsako leto v povprečju nasede okoli 300 delfinov in kitov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.